piątek, 7 marca 2014

Mexican Style Salsa | Salsa w Meksykańskim Stylu



Perfect Mexican appetizer to serve at a party. You can add as much chili as you want to control salsa's spiceness. 
It's easy to prepare, healthy and far better than the ones you get at the store.

Ingredients: 
  • 1 green bell pepper 
  • 1 chilli 
  • 4 large tomatoes 
  • 1 red onion 
  • 2 cloves of garlic 
  • juice of half a lime 
  • 3 tablespoons olive oil 
  • large handful of coriander 
+ salt and pepper to taste 

Preparation: 

Blanch the tomatoes, peel them, remove the seeds and chop finely. Then remove seeds from peppers (green and chili) chop finely. Add chopped onion and minced garlic cloves. Pour in the lime juice and olive oil and mix thoroughly. Finally add chopped coriander leaves, season with salt and pepper and mix again. Serve with nachos or as an side dish to Tex-Mex dishes. 

Enjoy it!
________________________________________________________

Idealna meksykańska przekąska do podania na imprezie. Możecie dawkować chili wedle uznania i w ten sposób kontrolować pikantność salsy. Jest prosta w przygotowaniu, zdrowa i o niebo lepsza niż te które dostaniesz w sklepie. Polecamy!

Składniki:
  • 1 zielona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 4 duże pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy limonki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • duża garść kolendry
+ sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, usunąć gniazda z pestkami i drobno posiekać. Papryki (zieloną i chili) również pozbawiamy gniazda z pestkami i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekana cebule i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zalewamy sokiem z limonki i oliwą i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane listki kolendry, doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze raz mieszamy. Podajemy z nachos lub jako dodatek do dań meksykańskich.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Any doubts? Questions? Go for it! | Masz wątpliwości? Pytanie? Strzelaj ;)